Boswachter Natuurbeheer, Zuid-Limburg

Boswachter Natuurbeheer, Zuid-Limburg

Natuurmonumenten

Datum plaatsing: 11 februari 2019

32-40 uur per week Heerlen

Uiterste reactiedatum: 8 maart 2019

Omschrijving

In het kort

Als Boswachter Natuurbeheer fungeer je als ogen en oren in het veld. Je zet je in voor de uitvoering van onze natuurdoelen en handelt hiervoor zelfstandig concrete activiteiten af. Je houdt van uitvoerend bezig zijn en lichamelijke inspanning in verschillende weersomstandigheden is voor jou geen enkel probleem. Als er afwijkingen zijn, signaleer jij die vaak als eerste en onderneem je de nodige actie. Zo zorg je samen met Natuurmonumenten voor het behoud van onze prachtige natuur in Nederland.

Jouw werk als Boswachter Natuurbeheer

Als Boswachter Natuurbeheer ben je breed inzetbaar bij het onderhoud van natuur en landschap, Zowel handmatig als machinaal. Je organiseert en voert werkzaamheden uit, binnen de kaders van het activiteitenplan. Je werkt samen met collega’s en vrijwilligers en rapporteert aan de coördinator Natuurbeheer. Jouw taken:

 • Je bent in de beheereenheid de duizendpoot in het uitvoerend natuurbeheer;
 • Je hebt contact met bezoekers en hulpdiensten over activiteiten en werk van Natuurmonumenten om af te stemmen, te adviseren en rapporteren;
 • Je handelt concrete activiteiten af volgens het vastgestelde activiteitenplan;
 • Je houdt je op de hoogte van relevante wijzigingen in het activiteitenplan;
 • Levert gegevens voor de kwaliteitstoets;
 • Je fungeert als oren en ogen in het veld, signaleert benodigde actie en neemt actie.
 • Je bent in contact met collega’s en vrijwilligers om te informeren, af te stemmen, te adviseren en rapporteren;
 • Je neemt deel aan projecten in een uitvoerende rol;
 • Houdt actief ontwikkelingen binnen het werkgebied bij, deelt deze kennis met collega’s en doet suggesties voor praktische toepassingen in het eigen werkgebied.

De beheereenheid Zuid-Limburg als je werkomgeving

De beheereenheid Zuid-Limburg bestaat voor een belangrijk deel uit N2000 gebieden, namelijk de Sint Pietersberg, het Geuldal, het Noordal, het Geleenbeekdal en de Brussummerheide. Zuid Limburg staat bekend om haar grote variatie aan flora, fauna habitattypen en landschapskwaliteiten. De natuurgebieden van Natuurmonumenten liggen verspreid door heel Zuid-Limburg waarvan er vele grenzen aan de randen van de grote steden waardoor er een grote druk van het publiek is. Verder hebben de terreinen een grote toeristische waarde.  Tevens omvat de beheereenheid een aantal monumentale panden en elementen. De beheereenheid is een dynamische werkomgeving met meerdere majeure projecten zoals de Enci-groeve, Life Pays Mosan, PAS, herinrichting Sibelco-groeve en klimaatbuffer Geuldal. Vanwege de grensligging van onze natuurgebieden wordt regelmatig samengewerkt met onze partners in België en Duitsland.

Het team bestaat uit 18 mensen met verschillende specialiteiten en er heerst een hoge mate van collegialiteit en betrokkenheid bij de gebieden. Het beheerteam is een belangrijke speler in het bereiken van onze landelijk vastgestelde doelen als ‘een goed beheerder zijn’ en ‘een actieve beweging zijn met een achterban die meedenkt, meedoet en meebeslist’. Bij het beheren, informeren en laten beleven weet het team zich gesteund door ca 300 vrijwilligers.

Wat jij meeneemt

Je bent gewend te werken binnen standaardprocedures en houdt van duidelijk aangegeven te behalen resultaten. Lichamelijke inspanning in je werk onder verschillende weersomstandigheden is voor jou geen enkel probleem. Je bent omgevingsbewust en combineert dit met een goed overzicht. Samenwerken doe je met plezier en flexibel en klantgericht ben je van nature.  Verder heb en ben je:

 • VMBO-3 opleiding of hoger in de groene sector;
 • Ervaring met natuur- en landschapsbeheer;
 • Technisch vaardig met machines zoals trekkers en aanbouwwerktuigen, motorzaag en bosmaaier;
 • In bezit van rijbewijs B en E;
 • Sociaal en kun je goed in teamverband werken;
 • Praktisch en oplossingsgericht ingesteld;
 • Geen 9-5 mentaliteit en bereid zijn om af en toe in de weekenden te werken;
 • In staat om samen te kunnen werken met vrijwilligers en deze kunnen aansturen.

Wat Natuurmonumenten biedt;

Werken bij Natuurmonumenten betekent dat je onderdeel bent van een bevlogen team en een bijdrage kan leveren aan het behoud en de ontwikkeling van de mooiste natuurgebieden in Nederland. Natuurmonumenten biedt:

 • Een afwisselende baan in een prachtige werkomgeving;
 • 100% dienstverband (Natuurmonumenten kent een 37-urige werkweek);
 • Een functie die gewaardeerd is in functieschaal 3. Afhankelijk van opleiding en werkervaring vindt inschaling plaats. Minimaal € 2.149,- en maximaal € 2.677,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband;
 • In eerste instantie een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van 1 jaar. Bij wederzijdse tevredenheid kan dit aansluitend worden verlengd.

Werken bij Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is trots en deskundig beheerder van natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed. Natuurmonumenten verrijkt Nederland met bestaande en nieuwe natuurgebieden. Overal in het land. Voor iedereen. Natuurmonumenten stelt natuur en cultuurhistorie veilig door gebieden en gebouwen aan te kopen, te beheren en toegankelijk te maken. Dat doet Natuurmonumenten al sinds 1905 met steun van vrienden, bijna 8.000 vrijwilligers, meer dan 700.000 leden en donateurs en bedrijven. Meer informatie is te vinden op onze website: www.natuurmonumenten.nl.

Meer informatie en sollicitatie

Ben jij de praktisch ingestelde Boswachter natuurbeheer die Natuurmonumenten zoekt? Stuur dan uiterlijk 8 maart 2019  je sollicitatiebrief inclusief CV (als pdf of Word-document) naar Eduard Habets, gebiedsmanager Zuid-Limburg via de website van Natuurmonumenten.

Solliciteer via de website van Natuurmonumenten. 

Voor meer informatie kun je in de periode 12 februari t/m 7 maart 2018 contact opnemen met Frenk Janssen, Coördinator Natuurbeheer op 06-15073109 of Eduard Habets, Gebiedsmanager Zuid-Limburg op 06 – 55825122. De eerste ronde gesprekken vindt plaats op vrijdag 15 maart 2019.

Deze vacature is gelijktijdig intern en extern uitgezet.

Natuurmonumenten stelt het hebben van een VOG verplicht.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen wij niet op prijs.

Deel deze vacature in jouw netwerk