Hi, ik ben Jeroen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16125132

Hi, ik ben Harmen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16012663

Hi, ik ben Charlotte. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-20338832

Hi, ik ben Chava. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16134099

Schakel ons in

Bart Steen: “Ik vind dit zinvol werk”

“Het is afwisselend werk: ik ga elke dag ergens anders naar toe om gierzwaluw en vleermuizen te inventariseren."

28 mei 2020

Bart Steen: “Ik vind dit zinvol werk”

“Nu is het het seizoen om te zoeken naar kraamverblijfplaatsen, waar de vrouwtjes bij elkaar zitten. Pas zag ik, vlak voordat de hemel volledig zwart werd, meerdere vleermuizen die steeds rondjes vlogen en een bepaalde plek op de muur aantikken. Dat zwermgedrag is een indicatie! “, vertelt Bart Steen, sinds voorjaar 2020 veldmedewerker bij Teia. “Later heb ik af en toe met een zaklamp op de muur geschenen: ik zag ze niet aankomen, maar wel op de muur zitten en wegvliegen. Ik bel dan de volgende dag even met de projectleider om te sparren: ik denk dat daar iets interessants aan de gang is, wat denk jij? Tijdens de ochtendronde, als het lichter is, ga ik dat uiteraard checken.”

Hoe kwam je bij Teia terecht?

“Ik heb ecologie gestuurd aan de universiteit. Ik werk bij Teia omdat ik concreet een bijdrage wil leveren aan de natuur; ik vind dit zinvol werk. Aan de andere kant hoef ik niet heel veel te weten over de opdrachtgever en het soort ingreep wat er gaat gebeuren. Dat is niet mijn rol in het proces, vind ik. Ik verzamel data en ik wil dat zo onbevooroordeeld mogelijk doen.”

Hoe ziet een ronde eruit?

“Een inventarisatieronde duurt van zonsondergang tot ongeveer 2 uur daarna. Ik kom altijd een half uur eerder, zodat het nog echt licht is. Dan kun je nog goed je plangebied bekijken en een plannetje maken: waar ga ik staan, waar zitten stootvoegen, zie ik krabsporen of uitwerpselen? Dan heb je al een indicatie waar vleermuizen kunnen zitten.  Vlak voor zonsondergang pak ik de detector erbij, die het geluid van vleermuizen omzet naar een frequentie die je kunt horen. Zo kun je de soort identificeren en het soort gedrag: is hij aan het foerageren, op een vliegroute, is het een sociale roep? Als ik niet zeker ben maak ik opnames van het geluid. De waarnemingen vullen we in op een speciale GIS-applicatie op de telefoon. Ik vind het mooi hoe het beeld van waar ze zitten zich gedurende zo’n avond vormt, en hoe dat met GIS echt zichtbaar wordt gemaakt.”

En bevalt het?

“Het is afwisselend werk: ik ga elke dag ergens anders naar toe om gierzwaluw en vleermuizen te inventariseren. Het is wel allemaal in de buurt is van mijn woonplaats; heel fijn dat de projectleiders daar op letten!”