Hi, ik ben Jeroen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16125132

Hi, ik ben Harmen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16012663

Hi, ik ben Charlotte. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-20338832

Hi, ik ben Chava. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16134099

Schakel ons in

Ecologische begeleiding voorkomt verstoring dassen

Ecologische begeleiding

"Ik let erop of er andere bijzondere en verstoringsgevoelige flora en fauna zijn. Je weet nooit wat je nog meer tegenkomt"

17 december 2021

Ecologische begeleiding voorkomt verstoring dassen

Dassen. Zijn ze niet prachtig? Willem Bosma, ecoloog en medewerker bij Teia, zorgde er voor dat deze dieren niet verstoord werden toen er snoeiwerkzaamheden waren in hun habitat. Maar wat komt er allemaal kijken bij ecologische begeleiding? Ontdek het met Willem Bosma.

Hoogspanningsmasten vind je door heel Nederland en gaan ook door natuurgebieden heen. De draden van deze masten moeten vrij blijven van begroeiing, dus vind er veel regulier beheer plaats. Dat was ook in Zuid-Limburg het geval. “Vlakbij de snoeiwerkzaamheden plek woonden dassen en de Natuurwet schrijft voor dat je die niet mag verstoren,” aldus Willem Bosma. “Daarom moet er tijdens het snoeien een ecoloog aanwezig zijn, die erop toeziet dat alles zorgvuldig gebeurt.”

Een goed begin is het halve werk 

Willem maakt altijd eerst een verkenningsronde voordat de echte werkzaamheden beginnen. “Van tevoren ontvang ik data en plattegronden, maar voor een compleet beeld is het belangrijk zelf het veld in te gaan. Zo weet ik exact waar de burchten en wisselsporen liggen. Én ik let erop of er andere bijzondere en verstoringsgevoelige flora en fauna zijn. Je weet namelijk nooit wat je nog meer tegenkomt en zo kun je erop anticiperen.”

Ecologische begeleiding op de dag zelf

Ook op de dag zelf is er genoeg om op te letten. Zo zorgde Willem ervoor dat er altijd twintig meter afstand van de burchten werd bewaard en dat de drie medewerkers dezelfde looproutes gebruikten, die niet over wisselsporen gingen. “Zo voorkwamen we dat we met onze geur de boel in de war schopten,” legt Willem uit. Bovendien werkten ze met elektrische motorzagen. “Dat scheelt een hoop herrie als je het vergelijkt met motorzagen die op benzine werken.”

Eind goed, al goed

In totaal is er ongeveer honderd meter gesnoeid en de draden van de hoogspanningsmasten staan nu weer helemaal vrij van het groen. De gesnoeide takken zijn zo ver mogelijk van de burchten weggebracht en verwerkt in takkenrillen. “Zo kan de natuur er optimaal van profiteren,” aldus Willem, die met een goed gevoel terugkijkt op de werkzaamheden. “Deze mensen hadden al ervaring met werken bij dassenburchten. Dat scheelt een hoop.”

 

Ook ecologische begeleiding nodig? Klik hier!
Hoogspanningsmasten ecologische begeleiding © Willem Bosma
Ecologische begeleiding bij dassen © Willem Bosma