Hi, ik ben Jeroen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16125132

Hi, ik ben Harmen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16012663

Hi, ik ben Charlotte. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-20338832

Hi, ik ben Chava. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16134099

Schakel ons in

Update: Resultaten van de BatTracker

BatTracker Drowgoo en Teia vleermuisonderzoek

Wat blijkt? De BatTracker heeft zich bewezen als een waardevol instrument voor het detecteren en vastleggen van vleermuisactiviteiten!

29 juli 2024

Update: Resultaten van de BatTracker

Nu de laatste week van het vleermuisonderzoek voorbij is, beginnen we een eerste indruk van de resultaten van de BatTracker te krijgen. Tijdens een pilot gedurende dit seizoen hebben we kunnen vaststellen wie effectiever is in het monitoren van vleermuizen: de veldmedewerker of de BatTracker?

 

In een eerder artikel (lees hier) introduceerden we de pilot met de BatTracker. Nu zijn de eerste resultaten bekend. Uit de analyse door Unitura blijkt dat de BatTracker van Drowgoo meer invliegende, uitvliegende of aantikkende vleermuizen heeft geregistreerd dan de veldonderzoekers. (Zie figuur)

BatTracker Drowgoo en Teia

Prestaties

Het grootste voordeel ten opzichte van traditionele veldonderzoeksmethoden is dat de BatTracker video’s opneemt. Dit stelt ons in staat om beelden zo vaak als nodig te bekijken. De BatTracker kan zich stationair focussen op hetzelfde punt en heeft een grotere kijkhoek dan een mens. Dat betekent dat het uitvlieg moment, dat vaak maar een paar secondes duurt, altijd waargenomen wordt.  Dit verbetert niet alleen het waarnemen maar ook de nauwkeurigheid bij het vleermuisonderzoek.

Logo Drowgoo Logo Unitura

Effectiviteit

Op vier van de vijf onderzochte locaties heeft de BatTracker overeenkomstige vleermuisactiviteiten vastgelegd die ook door veldonderzoekers werden waargenomen. Een effectief hulpmiddel dus, waar mogelijk het regulier onderzoek mee aangevuld kan worden.

 

Toekomst

Hoewel de eerste resultaten inmiddels bekend zijn, wordt er nog hard gewerkt aan de verdere analyses. We zijn enthousiast over de eerste resultaten en zijn vastberaden om een belangrijke rol te spelen in de bescherming van deze soorten.