Hi, ik ben Jeroen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16125132

Hi, ik ben Harmen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16012663

Hi, ik ben Charlotte. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-20338832

Hi, ik ben Chava. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16134099

Schakel ons in

Nieuwe Pilot: Validatie van de BatTracker in Vleermuisonderzoek

Vleermuisonderzoek Voorschoten

Met de BatTracker valideren we innovatieve technologie voor vleermuisonderzoek.

27 juni 2024

Nieuwe Pilot: Validatie van de BatTracker in Vleermuisonderzoek

Samen met Drowgoo zijn we dit veldwerkseizoen een nieuwe pilot gestart. Waarbij we tijdens het vleermuisonderzoek in Voorschoten de innovatieve technologie van de BatTracker inzetten.

 

Om de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de BatTracker te valideren, vergelijkt Unitura deze data met elkaar. Kort gezegd; het doel is om te bepalen wie meer verblijfplaatsen kan identificeren: de BatTracker of de vleermuisonderzoeker?

 

Introductie van de BatTracker

De visie van Drowgoo is om innovatieve technologieën te gebruiken voor een efficiënter, betaalbaar en schaalbaar veldonderzoek. Deze technologie wordt ontwikkeld en geoptimaliseerd in samenwerking met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Startup in Residence Intergov en Unitura. De BatTracker zal uiteindelijk de veldonderzoekers moeten helpen om regulier protocollair vleermuisonderzoek efficiënter en nauwkeuriger uit te voeren.

Hoe werkt de pilot?

Wij geven de data door wanneer de veldmedewerkers van Teia voor het vleermuisonderzoek op pad gaan. Drowgoo sluit dan aan en zet de BatTracker in. Dit gebeurt momenteel alleen nog in Voorschoten, maar de plannen zijn om deze pilot ook in Groningen en Friesland te gaan draaien. De verzamelde data wordt met elkaar vergeleken om de effectiviteit van de BatTracker te beoordelen.

Drowgoo BatTracker

 

 

Doel van de pilot

Het uiteindelijke doel van deze pilot is om te bepalen met welke zekerheid we de afwezigheid van vleermuizen in een plangebied kunnen aantonen. Een andere belangrijke vraag die we willen beantwoorden is of de BatTracker in staat is om het aantal individuen bij kraamverblijfplaatsen van vleermuizen te tellen. Voor optimale soortbescherming zijn nauwkeurige tellingen cruciaal.

 

Bij positieve resultaten kan de BatTracker in eerste instantie als hulpmiddel worden ingezet bij regulier protocollair vleermuisonderzoek. Daarnaast kan deze innovatieve technologie bijdragen aan het oplossen van het personeelstekort binnen de vleermuisonderzoeksbranche.

 

We kijken uit naar de resultaten en gebruikerservaringen van de BatTracker.

Logo Drowgoo Logo Unitura