Hi, ik ben Jeroen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16125132

Hi, ik ben Harmen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16012663

Hi, ik ben Charlotte. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-20338832

Hi, ik ben Chava. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16134099

Schakel ons in

Bas Hissel: “Ik was toe aan praktisch werk. Teia bood me die kans.”

“Ervaring opdoen bij Teia was een goede investering. Ik heb een netwerk opgebouwd en weet nu beter wat ik leuk vind. Zo heb ik gemerkt dat ik graag van A tot Z bij een project betrokken wil zijn. Die inzichten zijn heel wat waard.”

27 februari 2020

Bas Hissel: “Ik was toe aan praktisch werk. Teia bood me die kans.”

Afrika. Ecuador. Voor velen zijn het landen die nog op de bucketlist staan om te bezoeken, maar gedragsecoloog Bas Hissel deed lange tijd onderzoek naar het gedrag van vogels in deze warme, verre oorden. “Het waren mooie tijden, maar er kwam een moment dat ik liever in Nederland wilde blijven. Bovendien was ik alleen maar bezig met onderzoek en het publiceren van artikelen. Ik miste de praktijk.” Voor Bas een reden om het roer om te gooien.

Te hoog opgeleid

Dat bleek nog niet zo gemakkelijk. “Ik heb heel veel gesolliciteerd naar praktisch gerichte functies. Maar steeds had ik onvoldoende ervaring of was er geen goede aansluiting met mijn opleiding Biologie.” Bas startte met vrijwilligerswerk zoals inventariseren en snoeien, maar dat telt vaak niet mee. Hij had professionele werkervaring nodig. Toen kon hij plots bij Teia aan de slag. “Het was een luxe dat ik ineens betaald kreeg voor de dingen die ik leuk vind.”

Schepnetten en watermonsters

Bas onderzocht namens een provincie de soortenrijkdom in afvoersloten en waterplassen. “Zij verstrekte subsidies aan agrariërs die natuurvriendelijker ondernemen. Met dit onderzoek wordt nagegaan of die subsidies ook tot meer biodiversiteit hebben geleid.” Gewapend met een gigantisch schepnet en ander meetapparatuur ging hij op pad. “Zo filterde ik watermonsters. Het lab kan vervolgens uitzoeken of er DNA-sporen inzitten van bijvoorbeeld de modderkruiper. Gaaf hè?”

Praten met grondeigenaren

Wie denkt dat je zomaar ergens in een sloot kunt gaan vissen, heeft het mis. “Ik moest steeds eerst op zoek naar de eigenaar van het perceel. Het waren vaak leuke gesprekken, maar soms trof ik ook terughoudendheid aan: als jij iets bijzonders vindt in mijn sloot, wat betekent dit dan voor mijn bedrijf? Deze gesprekken vond ik echt een verrijking, want je staat heel bewust stil bij het belang van je onderzoek en mag dat overbrengen op anderen. Heel leuk om te doen.”

Met de voeten in de aarde

Bas liep voor dit project tussen de schapen, viste een modderkruiper uit zijn net en zag wolhandkrabbetjes zo groot als zijn handen aan hem voorbij kruipen. Het waren lange werkdagen, maar hij had het voor geen goud willen missen. “Je bent een half jaar lang intensief bezig met een gebied. Je ziet het veranderen, er gebeurt van alles, en dat is gigantisch mooi om te zien. Zeker omdat ik de wetenschappelijke wereld gewend was. Nu sta ik letter met mijn voeten in de aarde.”

Een investering in de toekomst

De toekomst is nog onzeker voor Bas. “Maar ervaring opdoen bij Teia was een goede investering. Ik heb een netwerk opgebouwd en weet nu beter wat ik leuk vind. Zo heb ik gemerkt dat ik graag van A tot Z bij een project betrokken wil zijn. Die inzichten zijn heel wat waard.”