Fionne Kiggen: “Ik heb geleerd om uit mijn comfortzone te stappen”
“Het liefst vind ik een vaste baan, maar lukt me dit niet, dan ga ik graag ik weer bij Teia in het flexteam aan de slag.”
Fionne Kiggen: “Ik heb geleerd om uit mijn comfortzone te stappen”
“Ik werkte bij een ecologisch adviesbureau in Arnhem, toen ik plots werd gebeld door een oud-collega. Of ik zin had om ook bij Teia aan de slag te gaan als vleermuis- en gierzwaluwonderzoeker. Dat zag ik wel zitten aangezien ik toch nog wat tijd over had,” lacht Fionne Kiggen.
’s Nachts op onderzoek uit
Fionne ging vooral aan het werk in Maassluis. Daar zocht ze uit of er gierzwaluwen en vleermuizen leefden in bepaalde gebieden van de stad. Regelmatig reed Fionne in haar bus vanuit haar woonplaats Wageningen naar Zuid-Holland. Van acht tot half elf ’s avonds zocht ze naar gierzwaluwen en van tien tot twaalf uur ’s avonds zocht ze dan naar vleermuizen. Tussen twee en vijf uur in de ochtend was ze soms ook op pad voor vleermuizen. “De twee uren daartussen gebruikte ik om even bij te slapen op een matras die ik in mijn wagen had gelegd. Je gooit je leefritme dus behoorlijk om. Dat was wel even wennen.”
Het belang van inventarisaties
Onderzoek doen naar vleermuizen en gierzwaluwen gaat volgens een protocol. “Zo staat er bijvoorbeeld in tussen welke tijden je op pad mag gaan. En hoe je je waarnemingen moeten uitvoeren.” Fionne kon in een app direct haar gegevens invoeren. “Dat was erg handig.” Met de resultaten wordt inzichtelijk óf en waar er gierzwaluwen en vleermuizen zitten. “Op die manier kunnen bijvoorbeeld gemeenten en woningcorporaties rekening houden met deze dieren als ze iets willen bouwen of slopen.”
Een fijne samenwerking
Fionne heeft het naar haar zin bij Teia. “De organisatie geeft me veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Ik mag alles zelf regelen en plannen en dat vertrouwen in mij voelt fijn. Ook de communicatie verloopt prettig. Tijdens een project belt de projectleider regelmatig om te vragen hoe het gaat en wanneer ik hulp nodig heb, staat hij voor me klaar. Zo had ik een keer een kapotte detector midden in de nacht. Hij regelde direct een nieuwe voor me.”
Veel persoonlijke groei
Het meest trots is Fionne op haar onderzoek in Maasluis. “Het was de eerste keer dat ik een heel gebied inventariseerde en het was dus best een kunst om op de juiste momenten te posten. Als je dan te horen krijgt dat je het goed doet, is dat een oppepper voor je zelfvertrouwen. Ook leerde ik daar uit mijn comfortzone te stappen. Toen mijn detector kapot ging, vond ik het best spannend om zo laat nog contact op te nemen. Toch heb ik dat gedaan en de projectleider reageerde heel fijn.”
De toekomst
Wat de toekomst Fionne brengt, dat weet ze nog niet. “Het liefst vind ik een vaste baan, maar lukt me dit niet, dan ga ik graag ik weer bij Teia in het flexteam aan de slag.”