Harmen Verboom: “Ik wil bijdragen aan verduurzaming”
“Ik wil mijn ideeën uitdragen die bijdragen aan een duurzamere en collectievere wereld. Binnen Teia kan ik deze ideeën uitspreken en ik krijg de ruimte om ze in praktijk te brengen.”
Harmen Verboom: “Ik wil bijdragen aan verduurzaming”
Een presentatie over gierzwaluw- en vleermuizenonderzoek door Teia kietelde Harmen Verboom onvoldoende om bij Teia aan de slag te gaan. Totdat Jan van Leeuwen, een goede kennis die destijds de presentatie van Teia had geregeld, nogmaals met hem over het werk sprak. “Ik kreeg meer inzicht in het werk en raakte geboeid.” Inmiddels is Harmen projectleider.
Harmen ging twee jaar geleden aan de slag in het flexteam van Teia. “Ik startte in de winter en de lente met een vleermuizencursus, en vanaf de zomer heb ik elf deelgebieden geïnventariseerd in Friesland, waar huizen beter geïsoleerd zouden worden. De opdrachtgever wilde weten of er vleermuizen in de huizen zaten. Vleermuizen zijn beschermd en mogen niet worden verstoord, terwijl dit door de isolatiemaatregelen wel kan gebeuren,” legt Harmen uit.
Inventariseren is ook mensenwerk
Harmen vond het een leuke, maar ook vermoeiende klus, want hij combineerde zijn werk met zijn opleiding. Van tien tot twaalf ’s avonds en van drie tot vijf uur ’s ochtend ging hij op zoek naar vleermuizen en daarna ging hij weer naar school. “Je bent zo bezig met het inventariseren, dat je de rest eigenlijk vergeet.” Als hij een ronde ging doen, informeerde hij wel altijd van te voren de politie, want bewoners zien toch een vreemdeling door hun wijk lopen. “Regelmatig kwamen er mensen naar buiten om te vragen wat ik aan het doen was. Zodra ik ze dat uitlegde, verdween de argwaan. De kunst is ook om zélf op mensen af te stappen, als jij merkt dat zij dat niet durven.”
Blij met geboden kansen
Veldwerk doen bij Teia was voor Harmen best een stap. “ Voor dat ik aan de opleiding Toegepaste Biologie begon heb ik twee opleidingen tot biotechnicus en paraveterinair gevolgd en kende ik vooral de wereld van laboratoria. Ik had weinig soortenkennis, maar Teia zag dat niet als een belemmering. Ik ben erg blij dat ze me de kans hebben geboden me hierin te verdiepen. En zelf ben ik er ook trots op dat ik dit aandurfde, zeker in combinatie met mijn studie.”
Van veldmedewerker naar projectleider
Harmen kon zijn draai goed vinden bij Teia. Zo zelfs dat hij na twee jaar, samen met Jeroen, aan de slag ging als projectleider. “Bij Teia is eigen initiatief belangrijk: er is alle ruimte om je eigen ideeën naar voren te brengen. We zijn een hele platte organisatie. Iedereen is bij ons gelijk, er is geen hiërarchie. Mij spreekt het erg aan dat je je eigen ei kwijt kan. Ik ben nogal filosofisch ingesteld, ik hou ervan om over dingen na te denken. Het is fijn om dat te kunnen delen en samen te sparren over hoe je het werk echt beter kunt maken.”
De toekomst
Harmen wordt binnen Teia wel eens omschreven als een ‘strateeg’. Hij heeft ook een duidelijke kijk op het leven. “Ik wil mijn ideeën uitdragen die bijdragen aan een duurzamere en collectievere wereld. Binnen Teia kan ik deze ideeën uitspreken en ik krijg de ruimte om ze in praktijk te brengen.”