Hi, ik ben Jeroen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16125132

Hi, ik ben Harmen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16012663

Hi, ik ben Charlotte. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-20338832

Hi, ik ben Chava. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16134099

Schakel ons in

Chava Joosten: “Er is veel interesse in wat we doen”

"Een ochtendronde begint twee uur voor zonsopgang. Het is dan zo rustig en mooi: de zon komt op, de fluitende vogels en vaak mooie luchten tijdens de rit naar huis. Overdag ben je superdruk, dit werk is heerlijk als tegenwicht."

28 mei 2020

Chava Joosten: “Er is veel interesse in wat we doen”

“’Wat ben je aan het doen?’, vroeg een vrouw mij gisteren tijdens een vleermuisinventarisatie. Die vraag krijg ik best vaak”, vertelt Chava Joosten, sinds een maand veldmedewerker voor Teia.  “De meeste mensen zijn opvallend open en geïnteresseerd, meer dan ik had verwacht. Die vrouw kwam later in het donker terug en wilde van alles over het onderzoek weten. We luisterde een tijdje samen naar foeragerende vleermuizen in de lucht. Ik heb haar uitgelegd waarom we dit we werk doen.  Dat vind ik echt leuk.”

Hoe kwam je bij Teia terecht?

“Ik ben aan het afstuderen aan de HAS Den Bosch, in toegepaste biologie. Hiervoor werkte ik als educatiemedewerker – dat kan ik dus wel, mensen dingen uitleggen en praten over natuur. Ik kwam bij Teia terecht omdat ik graag een baan wilde met wat meer ecologische inhoud. Het hoeft voor mij niet altijd te gaan over aaibare dieren. Maar ik vind het mooi om te merken dat mensen ook geïnteresseerd blijken in vleermuizen, die (onterecht) niet altijd een goede reputatie hebben.”

Hoe ziet een ronde eruit?

Ik heb best ervaring met veldwerk, maar vleermuizen inventariseren is nieuw voor me. Gelukkig zijn we goed ingewerkt, in kleine groepjes vanwege corona, maar ik vond dat juist erg fijn. Tijdens de ochtendronde van de cursus hebben we een mooie verblijfplaats gezien van de laatvlieger. Zo zie je echt in de praktijk waar je op moet letten. Mijn deelgebieden zijn klein, bijvoorbeeld een blok van 10 woningen. Als ik aankom is het nog schemerig, ik ga me dan eerst oriënteren: Waar gaat de zon onder? Welke muur is het warmst? Waar zitten openingen, zoals ventilatiegaten? Op welke plek heb ik het beste overzicht? Dat is een beetje gokken maar wel heel belangrijk, want als de vleermuizen eenmaal naar buiten komen gaat het heel snel. Natuurlijk mis ik weleens iets en denk ik: waar kwam die vleermuis nou vandaan? Aan de andere kant, ook ervaren vleerders zeggen dat je altijd blijft leren. Er kunnen zich altijd situaties voordoen die je niet verwacht, dat is nou juist zo leuk en interessant aan onderzoek doen naar dieren.

En bevalt het?

Een ochtendronde begint twee uur voor zonsopgang. Het is dan zo rustig en mooi: de zon komt op, de fluitende vogels en vaak mooie luchten tijdens de rit naar huis. Overdag ben je superdruk, dit werk is heerlijk als tegenwicht.