Hi, ik ben Jeroen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16125132

Hi, ik ben Harmen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16012663

Hi, ik ben Charlotte. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-20338832

Hi, ik ben Chava. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16134099

Schakel ons in

Een seizoen als veldmedewerker bij Teia

"Het hoogtepunt van mijn tijd bij Teia was ongetwijfeld een ronde in Zeeland, langs de dijken. Het was prachtig om de natuur in stilte van dag naar nacht en weer naar de ochtend te zien transformeren. De zon kwam op boven de dijken en dat was adembenemend."

01 december 2023

Een seizoen als veldmedewerker bij Teia

Liam Claessens stroomde op de valreep in als vleermuisonderzoeker bij Teia. Net voordat de onderzoeken van start gingen in mei, rondde hij het opleidingstraject af. Hij vertelt over hoe zijn eerste seizoen als veldmedewerker is bevallen en wat zijn toekomstplannen zijn. Ook staat hij stil bij zijn mooiste ervaring van het vleermuis- en gierzwaluwonderzoek.

 

Opleidingstraject

Mijn toetreding tot Teia verliep behoorlijk last-minute. Slechts één week voordat de eerste onderzoeken van start gingen, stapte ik aan boord. Alles gebeurde in een razendsnel tempo. Ik begon met de online cursussen om alle achtergrondinformatie onder de knie te krijgen voordat ik de praktijkronde in kon gaan. Ik liep een ochtendronde mee waar ik alle uitleg kreeg over de apparatuur en het onderzoek. Het was een uitdaging om alles snel te begrijpen, maar gelukkig bood Teia ondersteuning.

Aan de slag

Het begin was door mijn late instromen hectisch, maar ook viel mijn eerste ronde met een ervaren collega in het water. Dat betekende dat ik mijn eerste ronde alleen liep. Ondanks dat het als een vuurproef voelde, ging het allemaal goed. Gelukkig had ik enige ervaring vanuit mijn universitaire achtergrond, waardoor ik wist hoe ik in het veld moest handelen. Maar ik besefte dat er nog veel te leren was.

 

Zelfvertrouwen nam toe

Naarmate ik meer met andere collega’s begon samen te werken, begon ik me steeds zelfverzekerder te voelen. Ik kon mijn achtergrondkennis inbrengen en waardevolle informatie verstrekken. De eerste weken waren over het algemeen intensief. Het was even wennen aan de werktijden en het reizen, vooral omdat ik gemiddeld bijna een uur onderweg was naar de onderzoekslocaties.

Desondanks lukte het me om na verloop van tijd om in het ritme te komen en aan de lange werkdagen te wennen. Het tot mijn beschikking hebben van een auto was een luxe, aangezien ik veel tijd in het veld doorbracht.

Mooiste waarneming

Het hoogtepunt van mijn tijd bij Teia was ongetwijfeld een ronde in Zeeland, langs de dijken. Dat zal me altijd bijblijven. Ik stond daar in alle rust, tijdens de ochtend- en avondronde voor gierzwaluw- en vleermuisonderzoek. Het was prachtig om de natuur in stilte van dag naar nacht en weer naar de ochtend te zien transformeren. De zon kwam op boven de dijken en dat was adembenemend.

Tijdens alle onderzoeken heb ik ook veel verschillende soorten dieren gezien, waaronder amfibieën. Maar ook herten en vossen, en dan bedenk ik me weer hoe dichtbij we eigenlijk leven. Ik heb veel vriendelijke mensen ontmoet en met sommigen heb ik talloze ronden gelopen. Het is leuk om zo’n netwerk op te bouwen.

 

Toekomstplannen

Momenteel ben ik bezig met solliciteren, maar ik zou graag nog een seizoen bij Teia werken indien mogelijk. Hoewel ik in eerste instantie van plan was om bij Teia te blijven, besloot ik toch om verder te solliciteren. Ik wil graag zien wat er nog meer te ontdekken valt,  de mogelijkheden verkennen en zien wat de rest van de wereld te bieden heeft. Als ik de kans krijg, kom ik zeker terug bij Teia, want werken bij Teia was een fantastische ervaring!

Op de lange termijn streef ik naar een functie als ecoloog, binnen Nederland. Er is in Nederland zoveel gaande op ecologisch gebied, wat in België nog niet op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Voorlopig wil ik in Nederland ervaring opdoen, voordat ik ga kijken naar banen in België.