Hi, ik ben Jeroen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16125132

Hi, ik ben Harmen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16012663

Hi, ik ben Charlotte. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-20338832

Hi, ik ben Chava. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16134099

Schakel ons in

Chava over starten als nieuwe medewerker

21 april 2022

Chava over starten als nieuwe medewerker

Sinds april 2020 is Chava Joosten aan het werk als veldmedewerker voor Teia. Nu ze zich ontwikkeld heeft tot projectleider, blikken we terug op haar eerste jaren bij Teia. Hoe is het om als nieuwe medewerker te starten bij Teia?

Mijn eerste jaar

Ik kijk heel goed terug op mijn eerste jaar als veldmedewerker. Ik vind het nachtwerk erg leuk, je komt op meerdere plekken in het land op tijdstippen dat je er normaal gesproken nooit zal zijn. Het is een ander soort wereld die je ’s nachts ziet. Omdat sommige soorten ’s nachts actief zijn, geeft dat je kijk op de wereld een ander perspectief. Het veldwerk is gefocust in een paar maanden, vooral het eerste jaar is dat even schakelen. Daarna ben ik het juist gaan waarderen.

Gezellig team

De onderlinge band tussen alle werknemers is heel gemoedelijk. Wat ik erg fijn vind is dat je te maken hebt met allemaal mensen die een hart hebben voor de omgeving, de natuur, de flora en fauna om hen heen. Dat geeft een positieve sfeer. We helpen elkaar graag en je kan altijd een vraag stellen, dat contact proberen we laagdrempelig te houden. Het is een leuke en gezellige groep waarin veel wordt gelachen. We hebben veel contact en houden elkaar op de hoogte. Zo proberen we het makkelijk te houden voor iedereen, vooral als je voor het eerst het veld in gaat. Ondanks dat het opleidingstraject erg uitgebreid is, kan het nooit alles omvatten. Misschien kom je dingen tegen die je moeilijk vindt, dan is het fijn dat je daarover kan sparren met je collega’s.

Boodschap aan nieuwe medewerkers

De natuur om je heen is niet statisch. Elke situatie kan weer anders zijn of zich anders voordoen. Daardoor raak je eigenlijk nooit uitgeleerd.  Je hoeft het niet allemaal in één keer te weten, dat kan ook niet. Voel jezelf dan ook niet alleen wanneer je in het veld staat en deel vooral dingen die je opvallen of die je voor het eerst tegenkomt. Op hetzelfde moment zijn er misschien wel 50 mensen ergens anders in het land bezig met veldonderzoek. Wat heel belangrijk is met dit werk is flexibiliteit en werken vanuit een bepaalde spontaniteit. We zien graag dat mensen zich op hun gemak voelen met deze vrijheid, dan kan het ook juist ruimte creëren. Misschien is het spannend als alles voor het eerst op je afkomt. Maar als je het in stukjes hakt, maak je het voor jezelf makkelijker. Probeer eens een rondje door je eigen wijk te lopen en probeer de kennis die je hebt opgedaan eigen te maken. Door dingen zelf uit te proberen ga je goed voorbereid het veld in.

Impact op mensen

Naast het onderzoeken en kijken naar soorten, vind ik het erg leuk als mensen je aanspreken tijdens veldwerkzaamheden. Soms is dat midden in de nacht, of rond zonsondergang. Ze vragen dan wat je aan het doen bent. Ik ben tijdens inventarisaties in twee opvolgende jaren, dezelfde mensen tegen gekomen. Ze hadden op een positieve manier iets meegekregen van het werk dat we doen. “Door jou kijk ik veel meer naar boven, ben ik me meer bewust van soorten in mijn wijk en heb ik zelfs sociale geluiden van vleermuizen gehoord!” Natuurlijk kan je niet van iedereen verwachten dat ze ervoor openstaan. Maar ik denk dat veel mensen het wel interessant vinden om te weten wat er allemaal afspeelt rondom de huizen. Het is een mooie bijkomstigheid dat, wanneer je in het veld bezig bent, je gemakkelijk de mensen kan meenemen in je werk. Je laat ze horen en zien wat er leeft in de omgeving. Veel mensen vinden vleermuizen spannend, ze begrijpen niet waarom ze belangrijk zijn of waarom het werk wat wij doen belangrijk is. Als je met ze praat hoor je vaak dat ze het toch best bijzonder of interessant vinden.

Doorgroeien binnen Teia

Bij Teia zijn er doorgroeimogelijkheden, als je die ambitie hebt. Met veldwerkzaamheden kan je jaren doorgaan; daar valt altijd wat te leren en in te groeien. Zelf vond ik het traject eromheen erg interessant, wat er allemaal aan vooraf gaat en wat erna komt. Als projectleider ben ik daar nu meer mee bezig.