Hi, ik ben Jeroen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16125132

Hi, ik ben Harmen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16012663

Hi, ik ben Charlotte. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-20338832

Hi, ik ben Chava. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16134099

Schakel ons in

Kees Vreeburg werkzaam bij Woonkwartier

"De werkervaring bij Teia heeft mij enorm geholpen met het vinden van een nieuwe baan!"

25 oktober 2023

Kees Vreeburg werkzaam bij Woonkwartier

Na een seizoen meegedraaid te hebben met het huismussen-, gierzwaluw- en vleermuisonderzoek, is Kees Vreeburg begonnen aan zijn nieuwe baan. Hij werd uitgenodigd op gesprek bij Woonkwartier, waar hij sinds 1 september is begonnen als Ecoloog. Hij vertelt over zijn functie bij deze woonstichting en over zijn werkervaring bij Teia.

 

Wat doet Woonkwartier?

Woonkwartier is een stichting die huizen bezit in West-Brabant. De woningstichting heeft ongeveer 10.000 huizen die worden verhuurd en onderhouden. Woonkwartier zet zich in om voldoende veilige en betaalbare woningen aan te bieden. Kort gezegd werken we aan de verhuur van woningen en het onderhoud daarvan.

Wat is jouw taak als ecoloog?

Binnen Woonkwartier ben ik de enige ecoloog. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat al die werkzaamheden die plaatsvinden bij de woningen, voldoen aan de Wet natuurbescherming. Dat kunnen kleine (spoed) reparaties tussendoor zijn, maar ook grootschalig, meerjarig onderhoud.

Bijvoorbeeld vanwege de energietransitie wordt er veel geïsoleerd en zonnepanelen gelegd. Al deze werkzaamheden moeten volledig in lijn met de Wet natuurbescherming plaatsvinden. Ik ben degene die dat in de gaten houdt.

 

Hoe ziet jouw dag eruit?

Momenteel word ik nog ingewerkt door mijn voorganger, echter is het de bedoeling dat ik binnen afzienbare tijd alle taken overneem. Ik ben mezelf dus nog veel aan het inlezen, vooral over procedures. Ontheffingsaanvragen zijn vaak hele ingewikkelde trajecten.

Ik hou me bezig met allerlei soorten projecten. Langlopende; namelijk onderhoudsprojecten of verduurzaming. Hiervoor zijn onderzoeken naar gebouwbewonende soorten nodig, zoals quickscans en nadere onderzoeken. Of kortlopende; vaak zijn dat spoedreparaties, zoals een plotselinge lekkage, of een afgewaaid dak. Dat moet acuut worden gerepareerd. Toch moet er in de gaten gehouden worden dat alles volgens de Wet natuurbescherming gebeurt.

Momenteel ben ik 30% van mijn werktijd buiten bezig, dat vind ik erg leuk. Ik kijk hoe de huidige situatie is en wat er nog gedaan moet worden. Ik spreek met aannemers en bouwopzichters en bepaal hoe we eventuele problemen kunnen aanpakken.

 

Mijn draai gevonden

Ik heb mijn plek binnen Woonkwartier wel gevonden, het team is erg leuk en de mensen zijn aardig. Ik krijg alle ruimte om mezelf te ontwikkelen. Het is een fijn bedrijf om voor te werken en mijn collega’s beginnen mij langzamerhand ook te kennen als ‘dé ecoloog van Woonkwartier.’

Ik hoop dat ik komend seizoen nog veldwerk kan doen, het huismusonderzoek vond ik hartstikke leuk. Maar ik zou ook meer specifiek onderzoek willen doen naar vleermuizen, zoals wintertellingen en vangsten.

 

Hoe ben je in deze functie gerold?

Ik heb 24 jaar in het onderwijs gezeten, waar ik voornamelijk biologieles gaf. Toen ik het gevoel kreeg dat ik dat niet tot mijn pensioen wilde doen, ben ik gaan kijken naar interessante opleidingen. Uiteindelijk heb ik de studie milieukunde gedaan. Ecologie heeft altijd al mijn passie gehad, de Wet natuurbescherming vind ik ook heel interessant. Ik ging in die hoek zoeken, maar na een jaar solliciteren werd ik nergens uitgenodigd vanwege het ontbreken van werkervaring.

Via, via kwam ik bij een ecoloog terecht die me met Teia in contact liet komen. Ik heb het hele seizoen meegedraaid en nadat ik die ervaring op LinkedIn heb gezet begon de interesse bij bedrijven te komen. Ik heb een aantal sollicitaties gehad en Woonkwartier kwam er voor mij als beste werkgever uit.

 

Hoe is het werken bij Teia bevallen?

Het veldwerk vond ik heel leerzaam en ontzettend leuk om te doen. In het begin dacht ik dat de werktijden wel zwaar zouden zijn, maar dat viel best mee. Ik begon met het huismussenonderzoek en later kwam daar het gierzwaluw- en vleermuiswerk bij. Het was prima te combineren met mijn werk als docent. Gemiddeld per week heb ik 20 uur in het veld gestaan. Als je zoveel onderzoeken doet, ga je er echt beter in worden. Je weet waar je op moet letten en je gaat vleermuizen makkelijker herkennen.

De werkervaring bij Teia heeft mij enorm geholpen met het vinden van een nieuwe baan. Maar ook heb ik veel waardevolle contacten opgedaan bij Teia, collega’s en ook opdrachtgevers. Langzamerhand stroomde mijn telefoon vol met contacten, waar ik nu ook nog wat aan heb.

 

Zou je aanbevelen om bij Teia te werken?

Zeker als je iets in de ecologie wil gaan doen, raad ik het werken bij Teia aan. Ik vind de opzet van Teia erg goed, je leert veel van de cursussen en wordt goed begeleid voordat je het veldwerk ingaat. Het is een hele prettige manier van werken, waar je veel van leert. Zeker als je nog niet in het vak zit.