Hi, ik ben Jeroen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16125132

Hi, ik ben Harmen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16012663

Hi, ik ben Charlotte. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-20338832

Hi, ik ben Chava. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16134099

Schakel ons in

Marc Koppelaars aan de slag bij Waternet

"Door het veldwerk bij Teia kreeg ik meer kans op de arbeidsmarkt. Nu heb ik een nieuwe werkgever en de functie bevalt mij goed!"

09 oktober 2023

Marc Koppelaars aan de slag bij Waternet

Dit voorjaar is Marc bij Teia komen werken als veldmedewerker, tot halverwege augustus hield hij zich bezig met het vleermuis- en gierzwaluwonderzoek. Totdat hij door een recruiter in contact kwam met Waternet, waar hij nu sinds een maand werkzaam is als Junior adviseur water en vergunningverlener.

 

Over Waternet

Waternet is de uitvoerende organisatie van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam. Met ongeveer 1.800 medewerkers draagt Waternet zorg voor de zuivering van het afvalwater, het maken van drinkwater, stevige dijken en het schoon en op peil houden van het oppervlaktewater. Van A tot Z, de hele waterkringloop in eigen beheer.

Fulltime baan als junior adviseur water en vergunningverlener

Ik heb het naar mijn zin bij mijn nieuwe werkgever, de functie bevalt me goed. Het is heel anders dan veldwerk, meer regelmaat en computerwerk. Ik behandel aanvragen van aannemers of gemeentes, die werkzaamheden plannen binnen het beheergebied. Aanvragen over bijv. het oppompen van grondwater, komen bij mij terecht. Samen met een team van 22 collega’s, behandelen we alle vergunningsaanvragen.

 

Hoe ziet een werkdag eruit?

Ik werk voornamelijk op kantoor, wat voor mij 1 uur en 20 minuten reizen is met het openbaar vervoer. In de ochtend stroomt iedereen rustig binnen. We werken in een kantoortuin, waar verschillende afdelingen binnen de vergunningsverlening bij elkaar zitten. Op maandag zijn er veel overleggen, zoals een weekstart met alle afdelingen, taken worden aan elkaar voorgelegd en er wordt geadviseerd.

Ik beoordeel vergunningen, maar ik hou me ook bezig met adviesverzoeken. Bijvoorbeeld als een partij wil weten of er bepaalde zaken vergunningsplichtig zijn. Normaalgesproken zijn het kortlopende projecten, maar er zit ook wel eens een grote aanvraag tussen. Dan zit je met een heel team aan tafel om alles goed te laten verlopen.

 

Wat is je toekomstvisie?

Ik zit goed op mijn plek en er valt veel te leren. Uiteindelijk wil ik ook meer complexere vergunningsaanvragen kunnen behandelen, dat vind ik erg interessant. Om aan de KRW (kader richtlijn water), opgesteld om de waterkwaliteit in Europa te verbeteren, te voldoen speelt (aquatische) ecologie een steeds belangrijkere rol binnen Waternet. Dit is ook terug te zien binnen de afdeling waar steeds vaker overleg plaatsvindt met ecologen. Binnen dit thema hoop ik mijzelf graag verder te ontwikkelen.

 

Hoe is deze baan op je pad gekomen?

Een recruiter op LinkedIn benaderde mij, zo kwam ik in contact met een iemand van Waternet. Het sollicitatieproces bij Waternet verliep erg snel. Na het online gesprek werd op korte termijn een fysiek gesprek ingepland, 2 á 3 weken later kon ik al beginnen.

 

Wat vind je van de arbeidsmarkt?

Binnen de branche is het wel lastig om aan een baan te komen. Ondanks dat je in het nieuws leest dat er een ecologentekort is, zijn er maar weinig startersfuncties beschikbaar. De vacatures die online komen worden overspoeld met kandidaten, als je dan nét niet de juiste achtergrond hebt maak je weinig kans. Als je eenmaal werkervaring hebt is het niet meer zo’n probleem volgens mij, maar om ergens te starten is lastig.

Ik heb wel het idee dat ik door het veldwerk bij Teia een betere kans heb gemaakt. Het werken staat goed op je cv, maar je bouwt ook je netwerk uit. Door Teia kwam ik nog in contact met één van de ecologisch adviesbureaus waar ze voor werken. Daar ben ik ook op gesprek geweest, maar uiteindelijk heb ik voor Waternet gekozen.

 

Hoe heb je het werken bij Teia ervaren?

Erg leuk en leerzaam! Qua tijden is het wel anders dan de meeste banen, soms was dat wel pittig. Zeker als je meerdere avondonderzoeken combineerde met de ochtenden. Toch kijk ik terug op een leuke tijd waar ik veel geleerd heb. Ik had nog nooit zo naar vleermuizen gekeken! Het was leuk om in groepsverband aan het onderzoek te werken. Ook het opleidingstraject is erg uitgebreid en leerzaam. Als je de batdetector voor het eerst in je hand hebt is dat niet heel intuïtief, maar alles wordt duidelijk uitgelegd in de praktijkrondes. Dat is erg waardevol.

Ik zou het werken bij Teia aanraden, zeker als je bijv. net met je studie klaar bent. Ook omdat je, vooral in het voorjaar, echt veel kan werken. In het begin was ik wel benieuwd hoe dat in de praktijk zou uitpakken, maar er was meer dan voldoende werk. Voor je gevoel heb je ook best veel vrije tijd naast het werk. Het was een waardevolle ervaring waar ik veel van heb geleerd!