Hi, ik ben Jeroen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16125132

Hi, ik ben Harmen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16012663

Hi, ik ben Charlotte. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-20338832

Hi, ik ben Chava. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16134099

Schakel ons in

Onderzoek naar hazelworm en marter: een vak apart

"Het is elke keer weer spannend of er wat onder zit"

30 september 2021

Onderzoek naar hazelworm en marter: een vak apart

Vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen monitort Teia al vanaf het begin. Maar sinds enige tijd doen we ook hazelworm- en marteronderzoeken. Deze dieren monitoren is een bijzondere tak van sport. Projectleider Addy Goudswaard vertelt.

 

“Goed monitoringsonderzoek doen, begint met je inleven in de dieren. Hoe gedraagt een dier zich? Welke leefomgeving vindt hij prettig? Hoe meer kennis over de ecologie en het gedrag, hoe groter de kans wordt dat je ze waarneemt. Daar zijn we bij Teia volop mee bezig, zodat we bij onderzoeken de juiste technieken weten in te zetten,” aldus Addy.

Leegstaande school

Momenteel monitort Teia hazelwormen en marters op het terrein van een leegstaande school en in de school zelf, die gesloopt gaat worden. “Reptielen zoals hazelwormen houden van broeierige, warme plekken, maar zitten ook graag ergens onder. Verspreid over het terrein hebben we daarom losse tapijttegels liggen.”

Zwarte tegels

Teia gebruikt onopvallende zwarte tegels met een uitleg en hun telefoonnummer erop. “Zo kan iedereen zien dat de tegels hier bewust liggen.” Op een vaste dag in de week tilt een veldmedewerker de tegels op en kijkt wat eronder zit. “Het is elke keer weer spannend of er wat onder zit. Tot nu toe hebben we nog geen hazelwormen onder de tegels aangetroffen.”

Struikrover

Bij de marters pakt Teia het anders aan. In de school hangen cameravallen. Buiten gebruiken ze een vrij nieuwe methode: de struikrover. Dat is een gecamoufleerde buis met een camera erin die elke 30 seconden een beeld maakt. “In die struikrover lokken we de marters dan met hun favoriete snack: tonijn, sardientjes, of boterham met pindakaas en jam.”

Marter gespot

Inmiddels staat er één marter op beeld. En een vos en veel muizen, waaronder de rosse woelmuis en de bosmuis. De struikrovers leveren dus veel informatie op. “En dat is prettig. Zo weten we straks welke dieren hier zitten en kan er bepaald worden welke maatregelen nodig zijn om deze dieren bijvoorbeeld tijdens de sloop van het gebouw te beschermen.”

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.