Hi, ik ben Jeroen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16125132

Hi, ik ben Harmen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16012663

Hi, ik ben Charlotte. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-20338832

Hi, ik ben Chava. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16134099

Schakel ons in

Van der Goes en Groot

Al drie jaar werken Van der Goes en Groot en Teia samen. Teia ondersteunt het ecologische adviesbureau voornamelijk met het vleermuiswerk in het voorjaar. Daar waar Van der Goes en Groot de werkdruk zelf niet meer konden aanvliegen, bood Teia de helpende hand.

Wat voor organisatie is van der Goes en Groot?

Van der Goes en Groot is een middelgroot ecologisch adviesbureau, met twee locaties in Nederland. We specialiseren ons in broedvogelonderzoek, florakartering, vegetatie en insecten onderzoek. Als ecologisch adviesbureau zijn wij nog echt in de natuurgebieden te vinden! Daarnaast houden we ons bezig met natuurwetgeving, ecologisch advies en begeleiding. Met onze ecologen die gespecialiseerd zijn in verschillende disciplines, is de soortenkennis in huis groot.

Over Roelof de Beer

Ik werk al 20 jaar voor Van der Goes en Groot en ben nu projectleider voor, wat wij noemen, de ‘kleinere projecten’. Dit zijn de wetgevingsprojecten zoals quickscans, vervolginventarisaties en ontheffingsaanvragen.

Ik stuur het team aan die deze projecten coördineert. Het vleermuiswerk is de grootste tak binnen deze projecten. Groot in ingewikkeldheid, aantal mensen en aantal bezoeken. Daarnaast houd ik me ook veel bezig met klantencontact, daar valt de samenwerking met Teia natuurlijk ook onder.

Hoe is de samenwerking ontstaan?

Vanaf 2016 is er bij Van der Goes en Groot een andere wind gaan waaien. Met de ontwikkelingen op de markt en de veranderingen binnen ons bedrijf zijn we steeds meer gaan uitbouwen. We hebben als bureau een professionaliseringsslag gemaakt. Het aantal projecten is daarbij enorm gestegen en zijn we als organisatie in omvang gegroeid. Ondanks deze aantallen konden we de uitbreiding niet volledig bijbenen. Dat is het moment geweest dat we een helpende hand zochten. Via een stagiair, die op dat moment bij Van der Goes en Groot aan de slag was, zijn we bij Teia terecht gekomen. We zijn er toentertijd gewoon ingedoken, om te ervaren of de samenwerking bevalt.

Wat doet Teia voor Van der Goes en Groot?

Teia voert voornamelijk het vleermuiswerk in het voorjaar voor ons uit. Het najaarswerk redden we met onze eigen mensen, maar het voorjaarsseizoen kunnen we niet volledig zelf bemannen.

Hoe verloopt de samenwerking?

We werken nu al 3 jaar samen met Teia, ik kan wel stellen dat we tevreden zijn. Je hoeft deze club niet te zien als concurrent. Teia is een hulpmiddel voor ons en een springplank voor jonge mensen die ervaring op willen doen. Dat is erg nuttig.

De samenwerking is door de jaren heen gegroeid. De uren die werden afgenomen werden er steeds meer: tot een record aantal vorig jaar! Van der Goes en Groot heeft de samenwerking met Teia nu geformaliseerd en is een urenverplichting aangegaan.

Wat is zo prettig aan samenwerken met Teia?

Teia ontzorgt. Je hebt geen omkijken naar het werk: je weet gewoon dat het uitgevoerd wordt. Dat creëert ruimte aan onze kant en neemt werkdruk weg bij ons eigen personeel. Zo blijft er tijd over voor andere werkzaamheden.

Het samenwerken met Teia is voor ons eenvoudig. Echter draag je zelf de eindverantwoordelijkheid over de projecten die uitgevoerd worden. We checken dus zelf de resultaten zover nodig en mogelijk. Ondanks dat Teia met veel juniors werkt, hoeft dat geen probleem te zijn. Iedereen moet ooit beginnen. Er zijn veel nieuwe mensen nodig bij vleermuiswerk en concentratie tijdens uitvliegen en invliegen van vleermuizen is het belangrijkst. In die zin is een junior net zo goed als een meer ervaren waarnemer om goed werk af te leveren. Geruststellend is dat Teia een vooropleiding organiseert voor zijn medewerkers.

Het lijkt me niet gemakkelijk om met zoveel jonge mensen te werken, waar de doorloop groot is. Toch is het voor ons simpel: we zijn tevreden met het werk dat we zien. Als we zelf iemand voor dit werk moeten aannemen, opleiden en aansturen kost het ons veel tijd. Daarbij zijn de kosten van het nodige materiaal ook niet bepaald goedkoop.

Toekomst

De offertefase voor volgend jaar is aangebroken. In de pijplijn zitten een paar omvangrijke offertes. Dit willen we graag met Teia aanpakken. In de toekomst willen we onze werkwijze meer op elkaar afstemmen. Dit betekent ook dat we Teia zullen betrekken wanneer we overstappen naar een ander infosysteem. Het gelijk houden van deze systemen zorgt namelijk voor een betere dataverwerking.

Ook hulp nodig bij vleermuisinventarisaties?