Hi, ik ben Jeroen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16125132

Hi, ik ben Harmen. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16012663

Hi, ik ben Charlotte. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-20338832

Hi, ik ben Chava. Stel gerust je vraag via een mail of bel mij op 06-16134099

Schakel ons in

Wendy aan de slag als ecoloog bij BügelHajema Adviseurs

"Ik raad Teia zeker aan als werkgever, bijvoorbeeld als je nog studeert, of als je net beginnend bioloog of ecoloog bent."

27 oktober 2022

Wendy aan de slag als ecoloog bij BügelHajema Adviseurs

Na 2,5 jaar veldwerken bij Teia, is het nu tijd voor Wendy om een nieuw pad in te slaan. Begin deze maand is ze gestart met haar nieuwe baan bij BügelHajema Adviseurs. Ze gaat aan de slag als ecoloog op de vestiging in Amersfoort.

 

Wat voor organisatie is BügelHajema Adviseurs?

BügelHajema Adviseurs is een adviesbureau voor ruimtelijke ontwikkeling. Met drie vestigingen in Nederland ondersteunt BügelHajema van het begin tot het eind bij ruimtelijke ontwikkelingen.

Bij het bureau werken meer dan 70 medewerkers, waaronder planologen, ontwerpers, juristen en ecologen.

Wat ga je precies doen?

Sinds 1 oktober ben ik in dienst als ecoloog en houd ik me voornamelijk bezig met beknopte natuurtoetsen (quickscans), nader onderzoek en ontheffingsaanvragen. Samen met het team ecologie adviseer ik collega’s en opdrachtgevers bij ruimtelijke ontwikkelingen en vraagstukken over hoe om te gaan met ecologische waarden en de Wet natuurbescherming. Daarnaast geven we ook veel advies over biodiversiteit en hoe je ecologie juist kunt stimuleren. We werken in projecten vaak integraal samen met collega’s van andere disciplines.

Momenteel ben ik de enige junior ecoloog in Amersfoort.

Ik voer veel beknopte natuurtoetsen uit, vooral in de midden, westelijke en zuidelijke regio’s van Nederland. Vaak ben ik om de week één dag in het veld te vinden. Dan onderzoek ik welke soorten in het gebied aanwezig zijn en welke er kunnen voorkomen.

Het veldwerkseizoen voor de meeste nadere onderzoeken is inmiddels afgelopen, maar gelukkig mag ik nog steeds regelmatig in het veld zijn voor beknopte natuurtoetsen. Wanneer het veldseizoen volgend jaar in maart weer begint ga ik ook weer het veld in. We beginnen dan vaak met onderzoek naar (kleine) marterachtigen en vanaf april bijvoorbeeld ook vleermuis- en huismusonderzoek.

Hoe ben je in de functie gerold?

Begin van het jaar kreeg ik een belletje van een van de projectleiders van Teia. Ze waren al langer met BügelHajema in gesprek over een geschikte kandidaat voor deze functie. De gezochte medior ecoloog werd maar niet gevonden. Toch werd ik geïntroduceerd, dat vond ik als relatieve beginner een mooi compliment! De sollicitatiegesprekken gingen goed en ze waren enthousiast over mijn CV, werkervaring en soortenkennis.

 

Hoe was het om voor Teia te werken?

Werken voor Teia heb ik erg leuk gevonden. Ik deed er voornamelijk vleermuis-, gierzwaluw- en huismusonderzoek, daarmee heb ik veel werkervaring opgedaan. Ik ben blij met alles wat ik kon leren en kreeg bij Teia de tijd om te ontdekken wat ik zelf het leukste vind. Ook leerde ik verschillende bedrijven en organisaties kennen, dat is hartstikke waardevol.

Ook door het optrekken met andere ecologen, bijvoorbeeld tijdens het werk, leer je veel van elkaar. Iedereen heeft zo zijn eigen specialismen. Zo heb ik van de ene collega tijdens veldbezoeken veel over planten geleerd en heb ik van een andere collega juist weer een kleine cursus over amfibieën en reptielen gekregen!

Bij Teia was er altijd wel wat te doen.

Het was er laagdrempelig, korte lijntjes met projectleiders en je kan zelf kiezen of je veel of weinig uren werkt. Maar net wat het beste past. Ik raad Teia zeker aan als werkgever, bijvoorbeeld als je nog studeert, of als je net beginnend bioloog of ecoloog bent.

Had je al eens eerder gesolliciteerd?

Ik werkte al 2,5 jaar voor Teia en in die tijd heb ik veel veldwerkervaring opgedaan. Na het eerste jaar werd ik al bij een ander ecologisch adviesbureau geplaatst. Daar werkte ik als veldwerker mee in het team. De uiteindelijke sollicitatie daar verloor ik van een andere kandidaat met meer ervaring.

Ik heb daarnaast ook bij andere bureaus gesolliciteerd. Ondanks mijn werkervaring werd ik niet aangenomen. Ze zoeken vaak iemand met allround ervaring, iemand die direct ingezet kan worden. Helaas is er voor inwerken vaak weinig tijd en ruimte. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat het bedrijf bij je past en je ergens op je plek zit.

Bij BügelHajema doe ik eindelijk hand-on ervaring op als ecologisch adviseur.

BügelHajema nam graag de tijd om mij in te werken en mij te introduceren in de wereld van ruimtelijke ontwikkelingen, bestemmingsplannen en (ecologisch) advies.  Ik ben hartstikke blij met deze stap om mezelf verder te ontwikkelen.

Voor nu is mijn doel om mijzelf binnen BügelHajema verder te ontplooien. Er is bij het bureau veel vrijheid om jezelf te ontwikkelen. Ik wil mijn werkzaamheden eerst volledig onder de knie hebben. Daarna wil ik doorstromen naar grotere en complexere projecten. Voor de rest heb ik bij BügelHajema ruimte om te zien welke kanten ik precies op wil, want de mogelijkheden zijn eindeloos.

BügelHajema logo - Teia samenwerking