Inzet Battracker bij vleermuisonderzoek
De ecologie branche is al jarenlang enorm aan het groeien in ons land. Natuurinclusief bouwen, soortenmanagementplannen, soortenonderzoek zijn allemaal termen die op dagelijkse basis de revue passeren. Met die groei komt ook steeds meer vraag naar betere, snellere en efficiëntere manieren om soortenonderzoek uit te voeren. Zeker als het gaat over isolatie- en verduurzamingsprojecten.
De Battracker
Eén van die manieren is de Battracker van Drowgoo: een slimme aanvulling op het uitvoeren van regulier vleermuisonderzoek. Waar de mens niet altijd even alert kan zijn tijdens een avond- of ochtendronde, blijft de Battracker onvermoeid observeren door te kijken met zijn camera en te luisteren met zijn microfoon.
Drowsense software
De achterliggende software slaat zowel beeld- als geluidsopnamen op wanneer een vleermuis gedetecteerd wordt. Vervolgens worden deze gegevens direct geüpload naar het Drowsense dashboard waar de data geanalyseerd kan worden. Hier toont de software een suggestie voor de vleermuissoort op basis van ultrasoon geluid en geluidsdata. De vergaarde informatie wordt gevisualiseerd in een spectrogram. De video’s kunnen geanalyseerd worden met behulp van beeldherkenning, hiermee worden vleermuizen in beeld omkaderd waardoor ze beter worden gezien en geteld kunnen worden. De suggesties van Drowsense worden secuur door veldmedewerkers gecontroleerd.
Een greep uit de technische specificaties van de Battracker zijn:
- Reikwijdte camera: 50-80 meter, afhankelijk van omgevingslicht.
- Reikwijdte microfoon: 50-100 meter, afhankelijk van de vleermuissoort.
- Beeldherkenning: Automatisch omkaderen van vleermuizen in video-opnamen.
- Hoogte statief: Tot 3,25 meter voor flexibele plaatsing.
Toevoeging: geen vervanging
De rol die de Battracker praktisch invult, is simpel uitgelegd: De Battracker wordt op een veilige plaats (waar hij niet in de weg staat voor verkeer of voetgangers) neergezet. De camera en microfoon worden gericht op een kansrijk deel van het te onderzoeken gebied. Waarbij zo veel mogelijk van de kijkhoek van de camera ( 100 graden) wordt benut. Door middel van het hoge statief is het ideaal om de Battracker in te zetten bij vleermuisonderzoek bij gebouwen tot vier à vijf verdiepingen hoog.
De onderzoeker voert de ronde op de normale, protocollaire manier uit en zet de Battracker in als aanvulling om het gehele object in het zicht te hebben. Na de ronde wordt de data geanalyseerd op het Drowsense dashboard. Hieruit worden conclusies getrokken over het voorkomen van eventuele verblijfplaatsen van vleermuizen!
Pilot 2024
In het veldseizoen van 2024 heeft Teia in samenwerking met Drowgoo een aantal pilot onderzoeken gedraaid. Onze veldwerkers kregen instructies voor het gebruik van het apparaat, en zette het in als aanvulling op hun reguliere vleermuisrondes. Het artikel over de pilot is hier te vinden. Op het Drowsense Dashboard kon de verkregen data gemakkelijk worden ingezien. De tussentijdse resultaten waren al veelbelovend. “Met de Battracker is het mogelijk om meer onderzoeken uit te voeren met hetzelfde aantal mensen.” aldus Drowgoo.
Draagvlak
Er zijn inmiddels veel partijen die geloven in deze technologische ontwikkeling op gebied van soortenmonitoring, waaronder Teia. In korte tijd is het product tot stand gekomen door de samenwerking van Unitura, Drowgoo, het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) met de ondersteuning van Startup in Residence Intergov. Deze opsomming van aanmoedigende partijen geeft ons een goed vertrouwen in de kracht van de verkregen Battracker-data en de mogelijkheid om de Battracker te gebruiken in toekomstige ontheffingsaanvragen als erkende onderzoeksmethode!
Toekomstgericht inzet Battracker
Mede door het succes van de pilot en een positief advies van de RVO, wil Teia investeren in de toekomst van soortenonderzoek en gebruik gaan maken van de technologie in het veld. Teia is voornemens een vijftigtal Battrackers te huren van Drowgoo om in te zetten bij vleermuisonderzoek door heel Nederland. Op deze manier willen wij meewerken aan het verhogen van de kwaliteit en efficiëntie van regulier vleermuisonderzoek, en het verlagen van de kosten hiervan.